Strikkefasthed

Beregn din strikkefasthed med strikkeprøve. Det er vigtigt at vide hvordan din strikkefasthed er i forhold til den strikkefasthed der er opgivet i en opskrift.

Strikkefastheden er alt afgørende når det kommer til at vælge hvilken størrelse der skal strikkes. Den viser, hvor mange masker du skal strikkes for at nå en bestemt længde. Det er derfor absolut nødvendigt, at din strikkefasthed matcher den i opskriften, så stykket ender med at have de samme mål som opgivet i opskriften.

For at afgøre hvordan din egen strikkefasthed er i forhold til opskriftens strikkefasthed, skal du strikke en strikkeprøve i samme garn du vil bruge til opskriften. Når du har strikket din strikkeprøve med det angivne antal masker i opskriften, skal bredden måle 10 cm.

Hvis du får det samme antal masker, kan du fortsætte med at strikke med den anbefalede pindestørre. Hvis du får færre cm, så strikker du stramt og må enten strikke med flere masker eller større pinde. Hvis du får flere cm, så strikker du løst og må enten strikke med færre masker, eller mindre pinde. Det anbefales at gå hellere op eller ned i pindestørrelse, for at undgå at beregne nyt antal masker i opskriften.

Opskrifter og mål fra Stroff Knitting er baseret på strikkestilen hos vores designer Sjöfn, der strikker ret stramt. Hvis du er i tvivl, lav din egen strikkeprøve under alle omstændigheder - sammen med at måle dit arbejde nu og da, da begyndere ofte strikker uregelmæssigt.

På dit garnnøgle kan du normalt finde anbefalinger til pindestørrelse. Dette er standardiserede retningslinjer, der ikke gælder ens for alle: F.eks. anbefales pinde nr. 3,5 til Smart uld fra Sandnes. Hvis Sjöfn strikker med Smart på pinde nr. 3,5, bliver resultatet så tæt strikket at det bliver både vindtæt og skudsikkert, så hun må gå pindestørrelser op til at få den rigtige strikkefasthed.

Start altid med en strikkeprøve
Hvis strikkefastheden i opskriften går du fra at 23 masker på pinde nr. 4 gør 10 cm, så gør:
46 masker 20 cm
69 masker 30 cm
92 masker 40 cm
115 masker 50 cm
138 masker 60 cm

Det betyder at hvis du vil få en overvidde på 60 cm, skal du strikke med 138 masker i bullen. Hvis du så ønsker at have ærmevidden på 18 cm, skal du strikke med ca. 42 masker.

Hvor mange cm giver 23 masker i din prøve? Hvis det er 10 cm, har du den samme strikkefasthed som i opskriften. Hvis du får færre cm, så strikker du stramt og må enten strikke med flere masker eller større pinde. Hvis du får flere cm, så strikker du løst og må enten strikke med færre masker, eller mindre pinde. Det anbefales at gå hellere op eller ned i pindestørrelse, for at undgå at beregne nyt antal masker i opskriften.